De Munt / La Monnaie De Munt
La Monnaie
Behind the scenes
Achter de schermen van de opera
Pieter Claes

Kostuumateliers

Schoenmakerij

Ateliers, 5de verdieping

De deskundige handen van de Muntschoenmakerij vervaardigen vooral schoenen. Maar daarnaast ontwerpen ze hier ook andere lederen rekwisieten.

Een operaschoen moet niet alleen voldoen aan de esthetische eisen van de enscenering, maar hoort vooral ook comfortabel te zitten en stabiel te zijn.

De schetsen van de kostuumontwerper bepalen de vorm en de kleur van de schoenen.

De voeten van de zangers worden nauwkeurig opgemeten. Voor een lage schoen gebeurt dat op vijf punten: de tenen, de balmaat, de wreef, de instapmaat en de enkels. Voor laarzen moeten ook de benen worden opgemeten.

Pieter Claes

De werkplaats heeft ongeveer 300 verschillende vormen, voornamelijk in hout. Deze zogenaamde leest wordt geselecteerd met het oog op de gewenste maat en stijl van de schoen.

Thibaut Laurent

Er wordt een patroon getekend op papier. Op basis daarvan wordt het leer uitgesneden.

Marie De Ryck

Het maken van een paar schoenen is zeer arbeidsintensief, er zijn ongeveer 300 bewerkingen, afhankelijk van het model duurt het een week tot twee weken om een eerste paar te maken.

Marie De Ryck

Elke schoen is opnieuw een ontdekking, ontwerpers verzinnen de gekste en meest uiteenlopende modellen. Dit maakt elk resultaat tot een uniek prototypeM.D.R., Hoofdschoenmaker

Pieter Claes

Er moet rekening worden gehouden met de aard van de podiumvloer om te vermijden dat schoenen vast komen te zitten in de vloer, te veel lawaai maken of onvoldoende grip hebben. Vroeger moesten de zangers door een bak colofaan lopen alvorens op het podium te gaan. Dit wordt ook gebruikt om de strijkstokken van violen, cello’s en contrabassen te harsen. Tegenwoordig geeft men de voorkeur aan antislipzolen! 

Pieter Claes

Soms maakt een perfect stiksel je dag helemaal goed! M.D.R., Hoofdschoenmaker

Marie De Ryck
Pieter Claes

Schoenmakerij is precisiekunst, waarin elk detail doordacht is en perfect moet zijn. Ook al zijn de schoenen bedoeld voor gebruik op scène, dus om vanop een afstand te worden gezien, de afwerking is uiterst verzorgd. Met de komst van de livestream, video en fotografie voor sociale media ligt de lat dezer dagen een heel pak hoger.