De Munt / La Monnaie De Munt
La Monnaie
Behind the scenes
Achter de schermen van de opera
Pieter Claes

Kleedkamers

Kleding & onderhoud

Theater

Naarmate de opera vordert, blijven maar weinig kostuums op de scène onberispelijk schoon. Vaak worden ze beschadigd door het toneelspel van de zangers en de enscenering. Ze worden nat, scheuren, gaan voortdurend aan en uit, er komen vlekken op… Het is aan de kleders en kleedsters om ze te onderhouden en ze tussen de verschillende voorstellingen door op wonderlijke wijze in hun glorie te herstellen.

Het kledingteam moet de kostuums en de rekwisieten niet alleen klaar- en schoonmaken, ze moeten de zangers ook helpen aankleden.

Vanaf de pregenerale repetitie met pianoVoorgenerale repetitie met piano - Generale repetitie zonder orkest.   , verhuist het Kostuumateliers daarom naar de werkplek van de kleders in het Theater.

 

Pieter Claes

Maar het werk van de kleders begint natuurlijk al veel vroeger, vanaf de eerste repetities. Ze moeten de repetities nauwgezet volgen  en timen hoeveel tijd er is voor kostuumwissels; stofstalen wassen om te zien hoe die reageren; nagaan hoe eventuele vlekken op die wasbeurt reageren; bekijken welke handelingen in de enscenering gevolgen kunnen hebben voor een kostuum; aanwezig zijn bij de pasbeurten om te begrijpen hoe een kostuum in elkaar zit…

Vóór de repetities bereiden productiemanager en -assistent ook de repetitiekostuums voor volgens de modellen en de maten van de artiesten (het is voor de zangers van belang een idee te hebben van het kostuum dat ze zullen dragen – optreden in een korset en hoepelrok of in een badpak maakt een heel verschil!).

Pieter Claes

Doorgaans zijn er slechts vier generale repetities op het toneel (de pre-generale piano Voorgenerale repetitie met piano - Generale repetitie zonder orkest.   , toneel-orkestrepetitieToneel-orkest - Toneelrepetitie met orkest. , de pregeneralePregenerale - Toneelrepetitie met orkest, gespeeld zonder onderbreking.   en de generaleGenerale - De laatste toneelrepetitie met orkest vóór de première, gespeeld zonder onderbreking. ). De kleders moeten daarom goed georganiseerd, erg snel en buitengewoon praktisch zijn. Het vaste team bestaat uit een diensthoofd en drie productieverantwoordelijken, die vanaf een dag voor de pregenerale piano worden aangevuld met een heleboel extra krachten.

Een kleder kleedt 1 tot 4 solisten. Het is een taak die menselijk contact en intimiteit vereist, discretie, ondersteuning en nauwe betrokkenheid.

Het team is aanwezig voor, tijdens en na de voorstellingen.

Voor de voorstelling worden alle kostuums gewassen, zorgvuldig klaargelegd in de kleedkamers en gecontroleerd aan de hand van een gedetailleerde inventaris (dat alleen al vraagt tot twee uur voorbereiding). Vervolgens wordt het toneel voorbereid op eventuele snelle wissels. Het kleden van de zangers in hun kleedkamers begint 1 uur voor de voorstelling.

Tijdens de voorstelling moet het team vaak klaarstaan voor kostuumwissels. Die verlopen soms razendsnel. In Powder Her Face (2015) moest in 30 seconden van kop tot teen van kostuum worden gewisseld. Daarvoor hebben we 5 kleedsters  ingeschakeld. Zeldzamer is dat de wissel op het podium zelf gebeurt, waarbij de kleders zelf ook een kostuum dragen, dat gebeurde bijvoorbeeld in Foxie! (2017).

Na de voorstelling moet alles worden opgeruimd: de kostuums worden verzameld, gecontroleerd en in de wasmachine gestopt. Tussen iedere voorstelling worden bijna alle kostuums schoongemaakt, gestreken en in genummerde manden gelegd voor ze opnieuw in de kleedkamers worden bewaard.

Pieter Claes
Pieter Claes
Pieter Claes
Pieter Claes

Schoonmaak

Het team vervaardigt zelf 100% natuurlijke producten voor het schoonmaken en onderhouden van de kostuums. Ze bestaan uit eenvoudige, milieuvriendelijke ingrediënten. Er wordt ook bijzondere aandacht besteed aan het beperken van het gebruik van verpakkingen.

Het geheim om kostuums te ontsmetten zonder ze in de machine te stoppen? Wodka! Die is kleurloos en kan op alle soorten textiel worden gebruikt om ze meteen van geurtjes te ontdoen.