De Munt / La Monnaie De Munt
La Monnaie
Behind the scenes
Achter de schermen van de opera

Repetitielokalen

Fiocco

Ateliers, 6e verdieping

De Fioccozaal is genoemd naar de eerste muziekdirecteur van de Munt, Pietro Antonio Fiocco. Met een oppervlakte van 330 m2 en wanden van baksteen is ze speciaal ontworpen om te voldoen aan de akoestische eisen van orkestrepetities. 

Repetities 

Bij operaproducties begint het orkest ongeveer 10 tot 15 dagen voor de première met de eerste repetities of lezingen. Daarna volgt de italienne, een louter muzikale repetitie (waarbij niet wordt geacteerd en er geen decorwissels zijn) en de eerste ontmoeting tussen orkest en zangers. De italiennes vinden soms plaats op de Scène, met het orkest in de Bak, soms in de Fioccozaal. De daaropvolgende repetities, toneel-orkestrepetities genoemd, vinden altijd plaats in de Munt zelf, waarbij enscenering en muziek samenkomen. Dan komt de pregenerale, vervolgens de generale en ten slotte de première

Muziekdirecteur 

De muziekdirecteur of vaste dirigent wordt voor meerdere seizoenen aangesteld en dirigeert verscheidene producties per jaar. Samen met de algemeen & artistiek directeur neemt hij belangrijke beslissingen op vlak van programmatie en visie. Sinds 2016 is de Franse dirigent Alain Altinoglu muziekdirecteur van het Symfonieorkest van de Munt. 

Orkest 

Het orkest omvat verschillende secties (eerste violen, tweede violen, altviolen, cello’s, contrabassen, fluiten, hobo’s, klarinetten, fagotten, hoorns, trompetten, trombones, tuba’s, pauken, slagwerk, harp). Elke sectie heeft een eigen aanvoerder, die verantwoordelijk is voor de sectie en voor de communicatie met de dirigent. Aan het hoofd van alle secties staat de concertmeesterConcertmeester - De eerste violist van de eerste violen; deze musicus speelt de solo’s en is tevens de vertegenwoordiger van het orkest en verantwoordelijk voor de communicatie met de dirigent.

Marco Borggreve
Marco Borggreve

Tristan und Isolde (2019)

Repetitie met Alain Altinoglu

Climbing - Dancing (2019)

Sébastien Walnier repeteert het Concerto voor cello en orkest van Bernard Foccroulle

De muziekdirecteur dirigeert niet alle producties in een seizoen. Elk jaar worden verschillende andere dirigenten uitgenodigd. Iedere maestro stelt een nieuwe stijl, een nieuwe kijk op een compositie voor. 

Philippe De Gobert
Philippe De Gobert

Trilogia Mozart Da Ponte (2020)

Italienne met Antonello Manacorda

Johan Jacobs
Johan Jacobs

Jeanne d'Arc au bûcher (2019)

Kazushi Ono terug bij De Munt

Constance Proux

In de Fioccozaal, met haar bijzondere akoestiek, worden ook geluidsopnames gemaakt. 

Constance Proux

Hier vinden alle repetities van het orkest plaast zowel voor de opera’s, als voor de concerten. Je vindt er gerenommeerde dirigenten met een internationale carrière, maar ook veelbelovende jonge talenten. 

Voor nieuwe creaties worden vaak zeldzame instrumenten ingezet als aanvulling bij het klassieke orkest. 

Constance Proux
Constance Proux

Le Silence des ombres (2019)

Eerste lezing

Macbeth Underworld (2019)

Archiluth