De Munt / La Monnaie De Munt
La Monnaie
Behind the scenes
Achter de schermen van de opera
Matthijs Verstegen

Decorateliers

Rekwisieten

Ateliers, 3e verdieping

Hier worden allerlei voorwerpen gemaakt die elders niet te vinden zijn: nepkaarsen, wapens, kant-en-klare schotels, fruitschalen, stapels vals geld, reuzenwaaiers van veren, kleine fabeldieren of levensechte grote dieren, en nog zoveel meer.

Constance Proux

Gips, hout, hars, schuim, ijzerdraad, alles komt van pas! Hoewel rekwisiteurs soms dezelfde ambachtelijke technieken gebruiken als beeldhouwers, combineren ze in hun werk uiteenlopende en vindingrijke manieren van aanpakken. 

Constance Proux

Voor elk object wordt een oplossing gezocht, een uitwerking op maat, volgens de wensen van regisseurs en decorontwerpers. 

Matthijs Verstegen
Constance Proux

Sinds een paar jaar heeft het Rekwisietenatelier zich aangepast aan het toenemende belang van mechanische en elektronische effecten. 

De rekwisiteurs zijn ook verantwoordelijk voor de speciale effecten op het toneel. Effecten waarin vuur wordt gebruikt, zijn altijd indrukwekkend. Soms wordt het vuur gesuggereerd door licht of video, soms is het echt. In dat geval wordt gebruikgemaakt van brandpapier, brandpasta, katoen en manuele of elektrische ontstekingsmechanismen. Alle speciale effecten worden hier ontwikkeld, van gutsend bloed tot stortvlagen. 

Het Rekwisietenatelier werkt nauw samen met het Hoeden- en Decoratieatelier, met het team van de kleedsters, met de andere Decorateliers, maar ook met de lichttechnici. 

Een team van rekwisiteurs is verantwoordelijk voor het opzetten van de rekwisieten op het podium tijdens montages, repetities en voorstellingen.