De toneelzoldersToneelzolder - Het bovenste gedeelte van de toneelruimte, waar de trekken-operators de decorelementen op en neer laten bewegen. , die tijdens de voorstellingen onzichtbaar zijn voor het publiek, vormen een open ruimte boven het hele podium, wel 22 meter hoog. De hoofdrolspelers van die machinerie, de operatoren van de trekkenwand, bedienen de verschillende hijssystemen (zogenaamde trekken) om het decor op het toneel te laten zakken en naar boven te halen.
Tijdens de repetities bestaat het werk van deze operatoren, die deel uitmaken van het machinistenteam, hoofdzakelijk in het digitaal coderen van de verschillende manoeuvres.
Hoewel alles vandaag de dag gemotoriseerd is, is de aanwezigheid van verschillende machinisten tijdens de voorstellingen nog steeds van cruciaal belang! Het is niet uitzonderlijk dat er decorstukken die een paar ton wegen in de toneelzolder hangen. De machinisten moeten erop toezien dat elk manoeuvre verloopt zoals gepland – en vooral dat de zangers op de juiste plaats staan wanneer een decorstuk wordt neergelaten.
Het podium is het terrein van de machinisten. Zij worden ook betrokken bij het ontwerp van de decors. Elke productie is een nieuwe uitdaging: “We werken uitsluitend met prototypes.”M.M., diensthoofd machinerie
Tijdens de productie van Norma (2021) hingen verschillende decorelementen in de toneelzolder. Het meest spectaculair was een verbouwde auto en een sculptuur gemaakt van reserveonderdelen met een gewicht van anderhalve ton!
Opbouw van Hertog Blauwbaards burcht (2018). De toneelzolders worden ook gebruikt om de decors in elkaar te zetten. Hier verloopt het omgekeerd: de bovenverdiepingen worden eerst in elkaar gezet en vervolgens opgehaald wanneer de basis van het decor in elkaar wordt gezet.