De Munt / La Monnaie De Munt
La Monnaie
Behind the scenes
Achter de schermen van de opera

Kleedkamers

Kap & Grime

Theater

In deze kleedkamer komen de operapersonages tot leven. Grime, kap, pruiken, haarstukjes en prothesen veranderen de zangers in de personages waaraan ze op het podium gestalte  geven.

Het is vooral een teamprestatie, een uitwisseling. Solidariteit staat centraal. L.V., hoofd van de dienst Kap, Grime & Pruiken

Na de voorbereidingen in het atelier begint het werk van het team in het theater zelf de dag voor de pregenerale pianoVoorgenerale repetitie met piano - Generale repetitie zonder orkest.   . Het team komt samen (vaak aangevuld met extra personeel), de werkplekken worden toegewezen en het materiaal wordt voorbereid.

Pieter Claes

De tijd die vóór de voorstelling nodig is voor het grimeren en kappen varieert van een paar minuten tot twee uren. Gemiddeld arriveert het team anderhalf uur voor het begin van de voorstelling, al hangt dit sterk af van de complexiteit van de kapsels en de grime, en van het aantal mensen dat moet worden klaargestoomd.

Ook tijdens de voorstellingen gaat het werk voortdurend door: van kleine retouches tot complete veranderingen van kapsel en grime. Het team werkt daarom nauw samen met dat van de kleedsters.

Soms hebben we anderhalve minuut voor een snelle kostuumwissel, make-up en pruik inbegrepen. L.V., hoofd van de dienst Kap, Grime & Pruiken

Wanneer de voorstelling is afgelopen, is het werk daarom nog niet gedaan. Pruiken en prothesen moeten worden afgenomen en al het materiaal moet worden opgeborgen en schoongemaakt voor de volgende voorstelling.

Pieter Claes

Voor Frankenstein (2019) waren tijdens elke voorstelling maar liefst 26 grimeurs aan de slag.

Twee grimeurs waren ook verantwoordelijk voor de voorbereiding van de zanger Topi Lehtipuu, die Creature vertolkte. Deze voorbereiding duurde tweeënhalf uur, elke voorstelling opnieuw! Niet voor gevoelige zielen…

Bernd Uhlig

Frankenstein (2019)

Transformatie van Creature