De Munt / La Monnaie De Munt
La Monnaie
Behind the scenes
Achter de schermen van de opera

Decorateliers

Stoffeer­atelier

Ateliers, 1ste verdieping

Het Stoffeeratelier is gespecialiseerd in het maken van toneeldoeken en marouflage, het stofferen van meubels en het opslaan van toneeltextiel. 

Florence van Overeem

Het atelier beschikt over twee tafels van negen meter lang, die het mogelijk maken om te werken met stukken stof van uitzonderlijke afmetingen. 

Pieter Claes
Pieter Claes

Om het publiek in de zaal een optimaal zicht te bieden, worden decoronderdelen zoals fauteuils vaak 20 tot 25% groter gemaakt dan ze in het echt zouden zijn.  

Pierre Stubbe

Naden zijn vaak een heikel punt omdat ze onzichtbaar moeten zijn. 

Doek! 

De Munt heeft geen specifiek of historisch doek, maar elke productie heeft zijn eigen doek. De grotere doeken zijn tot 18 m breed en 10 m hoog. Ze kunnen niet op de grond gelegd worden in het atelier… Daarom is er in de Montagezaal een toneeltrek aan het plafond bevestigd om deze enorme doeken aan op te hangen om zo de naden te kunnen controleren. 

Pikovaya Dama (2022)

Een doek in de Montagezaal

Een van de belangrijkste taken van het Stoffeeratelier: marouflage. Deze techniek bestaat erin doeken op houten frames te lijmen of vast te hechten. Om ecologische redenen wordt nu alleen nog op de rand lijm aangebracht, zodat de panelen kunnen worden gerecycleerd. 

Pieter Claes
Norma (2021)

De twee stoffeerders wijden zich ook aan het stofferen, opvullen en bekleden van fauteuils. Sommige fauteuils worden aangekocht en vervolgens omgebouwd. Een zanger mag tijdens het zingen bijvoorbeeld niet wegzakken in een fauteuil! Daarom wordt vaak een houten plank toegevoegd, voor een rechtere zit, terwijl de stoel er toch zacht en comfortabel blijft uitzien. 

Pierre Stubbe
Lulu (2021)

De doeken en stoffen die in het Stoffeeratelier worden gebruikt, zijn vaak zwaar. Zo was het glinsterende doek in Lulu (2021) meer dan 50 m lang en woog het 300 kg! 

Pieter Claes

Na afloop van een productie zorgt het Stoffeeratelier ook voor het stockeren van de toneelstoffen.