De Munt / La Monnaie De Munt
La Monnaie
Behind the scenes
Achter de schermen van de opera
Pieter Claes

Kostuumateliers

Kostuum­reserve

Ateliers, 5e en 7e verdieping

De Kostuumateliers van de Munt produceren honderden kostuums per jaar. Van badpak tot hoepelrok, een operakostuum kan tegenwoordig de meest uiteenlopende vormen aannemen: historisch, fantastisch of ultrarealistisch. Na afloop van de producties wordt deze rijkdom bewaard in twee soorten reserves.

Pieter Claes

Repertoirereserve 

In deze reserve worden de kostuums en bijbehorende accessoires bewaard, geordend per productie. Zij kunnen worden hergebruikt als de productie in de Munt wordt hernomen, of wanneer een ander operahuis ze huurt of koopt

Pierre Stubbe

De Repertoirereserve op het dak van het gebouw van de Ateliers heeft een oppervlakte van 370 m2. en Deze stockageruimten werden in het najaar van 2020 in gebruik genomen.

Pierre Stubbe

Vroeger bevond de zogenaamde Repertoirereserve zich in de Brusselse stadsrand. 

In de nieuwe reserve kunnen dankzij de aangebrachte isolatie en ventilatie de kostuums in optimale omstandigheden worden bewaard. Ze garandeert ook meer efficiëntie en tijdswinst voor de teams ( er is directe toegang tot de locatie, meer opslagplaats dankzij een geoptimaliseerde opslagcapaciteit met mobiele rekken, geen nood aan bijkomend transport...).

Pieter Claes

Niet-repertoirereserve 

In deze reserve, die zich tegenover het Naaiatelier op de 5de verdieping van Léopoldstraat 23 bevindt, worden alle “afgevoerde” kostuums bewaard. Ze zullen niet meer worden gebruikt in de productie waarvoor ze zijn gemaakt.

Thibaut Laurent
Pierre Stubbe

Er zijn ook voorraden sokken, lingerie, korsetten, vulsels en neutrale artikelen te vinden, zoals witte hemden, zwarte T-shirts…

Thibaut Laurent

Deze reserve is vooral een werkinstrument. Sommige kostuumelementen worden hergebruikt in nieuwe producties, andere worden gebruikt als repetitiekostuums. Het is namelijk van belang dat zangers kunnen repeteren in kostuums die lijken op degene die ze op het podium zullen dragen.