De Munt / La Monnaie De Munt
La Monnaie
Behind the scenes
Achter de schermen van de opera
Pieter Claes

Kostuumateliers

Kostuum­reserve

Ateliers, 5e en 7e verdieping

De Kostuumateliers van de Munt produceren honderden kostuums per jaar. Van badpak tot hoepelrok, een operakostuum kan tegenwoordig de meest uiteenlopende vormen aannemen: historisch, fantastisch of ultra-realistisch. Na afloop van de producties wordt deze diverse rijkdom bewaard in twee soorten reserves.

Pieter Claes

Repertoirereserve

In deze reserve worden de kostuums en bijbehorende accessoires bewaard, geordend per productie. Zij kunnen worden hergebruikt als de productie in de Munt wordt hernomen, of ze aan een ander operahuis wordt verhuurd of verkocht.

Pierre Stubbe

De Repertoire-reserve heeft een oppervlakte van 370 m2. Ze is ingericht op het dak van het gebouw van de Ateliers en werd in het najaar van 2020 in gebruik genomen.

Pierre Stubbe

Vroeger bevond de zogenaamde Repertoire-reserve zich in de Brusselse stadsrand.

In de nieuwe reserve kunnen dankzij de aangebrachte isolatie en ventilatie de kostuums in optimale omstandigheden worden bewaard. Ze garandeert ook meer efficiëntie en tijdswinst voor de teams (directe toegang, groter opslagvolume, geoptimaliseerde opslagcapaciteit dankzij de mobiele rekken, geen enkele behoefte meer aan transport).

Pieter Claes

Niet-repertoirereserve

In deze reserve, die zich op de 5de verdieping van de Ateliers bevindt, tegenover het Naaiatelier, worden alle “afgevoerde” kostuums bewaard. Ze zullen niet meer worden gebruikt in de productie waarvoor ze zijn gemaakt.

Pierre Stubbe

Er zijn ook voorraden sokken, lingerie, korsetten, vulsels en neutrale artikelen te vinden (witte hemden, zwarte T-shirts…).

Pierre Stubbe

Deze reserve is vooral een werkinstrument. Sommige kostuumelementen worden hergebruikt in nieuwe producties, andere worden gebruikt als repetitiekostuums. Het is namelijk van belang dat zangers kunnen repeteren in kostuums die lijken op die welke ze op het podium zullen dragen.

Navigatie

Route Reserves
volgende Schoenen­reserve